Tysk uppmärksamhet för M/S Loris – och hotet mot en av Sveriges unika träbåtsmiljöer
M/Y Loris åter i trafik – nu uppmärksammad även i Tysklands största båttidning, samtidigt som Heleneborgs Båtklubb hotas av nya byggplaner.
M/Y Loris åter i trafik – nu uppmärksammad även i Tysklands största båttidning, samtidigt som Heleneborgs Båtklubb hotas av nya byggplaner.
M/Y Loris åter i trafik – nu uppmärksammad även i Tysklands största båttidning, samtidigt som Heleneborgs Båtklubb hotas av nya byggplaner.

M/S Loris, Ivar Kreugers motoryacht från 1913, är tillbaka efter en förödande brand. Nu uppmärksammas både renoveringen och Heleneborgs Båtklubbs hotade framtid – inte bara i Sverige utan också i Tysklands största båttidning. Ett nytt exempel på att Sveriges träbåtskultur har internationell betydelse.

Sverige har en träbåtsflotta som inte bara är unik i landet – utan även i ett europeiskt och globalt perspektiv. Svenska båtkonstruktörer, klassiska regattor och ambitiösa träbåtsrenoveringar har under senare år väckt internationell uppmärksamhet. Bland de mest uppmärksammade insatserna återfinns TOP – The Olsson Project, som lyfter fram Einar och Carl-Eric Ohlsons konstruktioner, det K-märkta segelfartyget T/S Constantias återkommande framgångar i Fyn Rundt, Esters uppmärksammade pris som bästa renoverade båt under Monaco Classic Week 2019, bröderna Ravanis utmärkelser i Classic Boat Awards för renoveringarna av Bessie och Bel’Rose, samt Hans Eliasson, Lasse Molse och Leif Mollers renovering av Northern Light – och nu senast Stockholms Båtsnickeri med renoveringen av Princess Svanevit.

Nu uppmärksammas även M/S Loris, Ivar Kreugers magnifika motoryacht från 1913, som efter en förödande brand förra året är återställd och åter i trafik. Det är ännu ett bevis på engagemanget inom Sveriges ideella båtvärld – och på den internationella betydelsen av vårt flytande kulturarv.

Trots detta har nyheten inte fått något större genomslag i Sveriges riksmedier. Det var Båtliv – Svenska Båtunionens medlemstidning och Nordens största båttidning – som först rapporterade om Heleneborgs Båtklubbs pressmeddelande. Därefter följde sajten Skippo.se och lokaltidningen Mitti Stockholm, medan Ålands Sjöfart bidrog till nyhetens spridning på sociala medier.

Kanske något oväntat – eller kanske helt naturligt – att även den tyska båttidningen Boote, med över 160 000 läsare per nummer, nu rapporterar om M/S Loris återkomst och de stora utmaningar Heleneborgs Båtklubb står inför, där deras verksamhet i centrala Stockholm är hotad. Hotet kommer från Region Stockholm, som vill anlägga en teknikbyggnad på klubbens område och därmed förändra hela den kulturhistoriska miljön på Långholmen och i Pålsundet, samt störa klubbens levande verksamhet. Detta trots att det finns likvärdiga alternativa placeringar som har förordats av flera aktörer på Långholmen.

Heleneborgs Båtklubb har idag en av Sveriges största levande samlingar av motorbåtar i trä – flera av dem unika och k-märkta. Medlemmarnas båtar spänner från snipor till större salongsbåtar, med representation från några av Sveriges främsta båtkonstruktörer och varv. Deras betydelse för vårt maritima kulturarv och kulturmiljö understryks med eftertryck av både Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) och Riksantikvarieämbetet och Stadsmuseet i Stockholm.

Internationell uppmärksamhet för svenska träbåtar är inget nytt – men varje exempel påminner oss om vilken kulturskatt vi förvaltar. Båthistoriska Riksförbundet (BHRF) verkar för att detta kulturarv inte bara ska bevaras, utan också synliggöras och uppskattas – både nationellt och internationellt. Det är upp till oss alla – med stöd av organisationer som BHRF – att visa hur angeläget det är att värna det flytande kulturarvet i en tid då det ofta hotas av resursbrist, okunskap och påstådda intressekonflikter.

/Martin Prieto Beaulieu

Länkar: Heleneborgs Båtklubbs (HBK) namninsamling: https://palsundet.com/upprop-var-radd-om-palsundet/