En personlig reflektion av Axel Wenblad, vice ordförande i BHRF

Att bevara Sveriges flytande kulturarv är ett ideellt åtagande som kräver både hjärta och uthållighet. Men hur når vi utanför vår egen krets? Hur får vi beslutsfattare och finansiärer att förstå värdet av vårt arbete? I denna personliga text delar Axel Wenblad med sig av sina erfarenheter kring påverkan, sponsring och konsten att berätta träbåtarnas historia så att andra lyssnar.
Visa upp, väck intresse – och fånga ögonblicket
Träbåtsfestivaler, guidade visningar och lotterier är inte bara trevliga evenemang – de är också våra främsta arenor för att nå en bredare publik. I Västkustens Träbåtsförening har vi exempelvis sålt lotter på en nybyggd segeleka – så vacker att den närmast är en möbel.
Den typen av båt väcker intresse. När vi dessutom berättar att lottintäkterna går till att bevara det flytande kulturarvet, lyssnar människor. Många går därifrån med något mer än en lott – de bär med sig berättelsen om båten, och kanske en gnista till framtida engagemang.

Sponsring – mer än ett bidrag
Att söka sponsring är inte att “tigga pengar”. Det handlar om att bygga relationer. Jag har både försökt få sponsring och suttit på företagssidan och blivit tillfrågad. I båda rollerna har jag sett hur viktigt det är att förstå den andres perspektiv.
Innan du berättar om dina behov – försök förstå sponsorns drivkrafter. Vad är viktigt för dem? Hur kan ni skapa ett gemensamt värde? Den som kommer med färdigförpackade önskemål och monolog riskerar ett snabbt ”vi hör av oss”.

Storytelling gör skillnad
Amerikanerna pratar ofta om ”storytelling”. De har rätt. En god berättelse berör, förklarar och förbinder. I träbåtsvärlden har vi tusentals historier att berätta – om båtbyggare, seglatser, familjeliv och hantverkstraditioner.
När vi vill påverka politiker eller andra beslutsfattare är det dessa berättelser vi ska använda. De gör vårt arbete levande – och värt att stödja.

Tajming, tålamod och tillit
Att påverka är också en fråga om tajming. Ibland vet man i magen när rätt tillfälle dyker upp. Ibland får man vänta – länge. Men det viktigaste är att inte ge upp. Att bevara vårt kulturarv är ett långsiktigt arbete, och uthållighet är en av våra största tillgångar.
Vi behöver också våga ta första steget, utan att omedelbart begära något tillbaka. Ett samtal kan vara början på en relation som längre fram ger oväntade möjligheter.
Tillsammans når vi längre
Ingen förening påverkar ensam. Genom BHRF samlas vi till en starkare röst – en som både beslutsfattare och sponsorer lyssnar till. Men vi måste också våga berätta, lyssna och bjuda in. För det flytande kulturarvet är inte bara vår historia. Det är också en berättelse vi vill dela med framtiden.
Axel Wenblad / Vice ordförande BHRF
Faktaruta: Axel Wenblad
Titel: Vice ordförande i BHRF
Bakgrund: Naturvetare med över 50 års erfarenhet av miljöarbete i Sverige och internationellt. Har varit generaldirektör för Fiskeriverket och haft ledande roller inom fyra länsstyrelser, kommuner samt centrala myndigheter.
Internationellt: Arbetade inom FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) med frågor som rör Medelhavet, Karibien och Malackasundet.
Näringslivet: Tidigare miljöchef på Volvo och chef för hållbar utveckling på Skanska.
Ideellt: Ordförande för Världsnaturfonden WWF 2011–2022. Nuvarande ordförande i Stiftelsen Östersjölaxen.
I BHRF: Tillsatt som vice ordförande för att stärka förbundets arbete med internationella kontakter och strategisk utveckling.
Läs en längre intervju med Axel Wenblad här: https://bhrf.se/axel-wenblad-ny-vice-ordforande-i-bhrf-med-visioner-for-vart-maritima-kulturarv/