Den första stora intervju med Dan Thorell, ordförande för Båthistoriska Riksförbundet. Publicerad i Veteranbåtsföreningens medlemstidning Veteranbåten Nr 2, 2025.

Hur får man politiker, allmänhet och ideella krafter att samlas kring ett gemensamt mål – att rädda Sveriges flytande kulturarv? Det är en av de frågor som Båthistoriska Riksförbundet nu tar sig an med full kraft. I denna exklusiva intervju berättar ordförande Dan Thorell om förbundets nya riktning, konkreta satsningar och hoppet om en starkare maritim framtid.
På bara några år har BHRF gått från att vara en relativt okänd organisation till mycket aktiv aktör med sikte på att samla krafter för att utveckla bevarandet och brukandet av det flytande kulturarvet. En ny styrelse, ökad aktivitetsnivå och en ambitiös utvecklingsplan har gett resultat. I dag intar BHRF en central roll och samlar över 30 medlemsorganisationer. Arbetet leds av ordförande Dan Thorell, med lång erfarenhet av utvecklingsarbete i samverkan såväl nationellt som internationellt inom Kustbevakningen. Dan är hemmahörande på Aspö/Drottningskär i Karlskrona skärgård där han fram till nyligen varit ordförande för Carlscrona veteranbåtar (CVB).
Vi ber Dan att berätta historien bakom BHRF och varför Riksförbundet bildades.
– BHRF grundades redan 1999 av några veteranbåtsföreningar, bland andra Veteranbåtsföreningen (Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, MSF), med syftet att främja förståelsen för och bevarandet av äldre båtar. I dag arbetar vi bredare, för bevarandet och brukandet av hela det flytande kulturarvet – oavsett fartygens storlek, tidigare nyttjande, framdrivning eller material. Det handlar även om att värna det immateriella maritima kulturarvet – de hantverk och kunskaper som krävs för att hålla denna kultur levande, säger Dan Thorell.
På BHRF:s hemsida finns en lång lista över medlemsorganisationer från hela landet.
Vem kan vara medlemmar i BHRF och hur skiljer det sig exempelvis med Veteranbåtsföreningen?
– BHRF är ett riksförbund, en paraplyorganisation vars medlemmar är organisationer – inte enskilda individer. Det är det gemensamma syftet som förenar oss. Styrelsens uppgift är att genomföra den verksamhetsplan som beslutats på riksstämman. Våra medlemsorganisationer samlar tillsammans cirka 20 000 enskilda medlemmar, förklarar han.
De senaste åren har förbundet arrangerat tematiska seminarier för att diskutera de utmaningar som medlemsorganisationerna lyft fram.

Hur arbetar BHRF och hur identifierar man gemensamma frågor?
– Vi har systematiskt arbetat igenom de centrala frågor som våra medlemmar identifierat som viktigast. Bland annat behovet av ökat skydd och stöd för det flytande kulturarvet, jämställdhetsfrågor, föryngring och kompetensöverföring till nya generationer, berättar Dan Thorell.
Utifrån detta kunskapsunderlag tog styrelsen fram ett förslag till en övergripande vision och en utvecklingsplan som nu antagits av medlemsorganisationerna.
Hur har man tagit fram BHRFs utvecklingsplan?
– Vi tog fram ett utkast som gick ut på remiss. Därefter bjöd vi in samtliga medlemsorganisationers ordförande till en ordförandekonferens där planen diskuterades och slutjusterades. Den slutgiltiga versionen antogs sedan på årsstämman nu i mars 2025, berättar han.
Planen innehåller tydligt prioriterade fokusområden och nya initiativ.

Vilka områden har BHRF identifierat som mest prioriterade framåt – och varför är det viktigt att tydliggöra inriktningen för medlemsorganisationerna och omvärlden?
– Först och främst vill vi tydliggöra vad BHRF ska fokusera på, så att våra medlemsorganisationer och andra aktörer vet vad vi står för. Bland prioriterade områden finns utvecklingen av en båthistorisk mötesplats, en kartläggning av det flytande kulturarvet, en modell för klassificering av fartyg, samt en analys av utbildnings- och kompetensbehov inom området. Sist och inte minst inrättande av en Nationell Båthistoriskt råd.
Vi ber Dan att utveckla vad alla dessa initiativ innebär i praktiken.
Vad är syftet med den båthistoriska mötesplatsen – och hur hoppas ni att den ska användas?
– Med den båthistoriska mötesplatsen vill vi skapa en strategisk plattform för samverkan, en ”community” för alla som arbetar med det flytande kulturarvet – direkt eller indirekt. Mötesplatsen, som är under uppbyggnad, finns på BHRF:s webbplats där det redan finns nyheter, artiklar och dokument. Inom en snar framtid lanseras ett forum med möjlighet till diskussioner och annan kontaktskapande aktiviteter. Först ut på forumet kommer vårt Nationella Båthistoriska råd att vara. Vidare kommer gemensamma resurser att presenteras i en båt- och skepps-historisk resurskarta, inkluderande en evenemangskalender. Jag hoppas också att Mötesplatsen kan locka till sig en intresserad allmänhet och vara en väg in för fler i vår gemenskap och lotsa nya medlemmar till våra medlemsorganisationer. Att göra det flytande kulturarvet synligare.
Mötesplatsen blir då en plats för utbyte av kunskap och information som lyfter fram alla våra medlemsorganisationer. För att göra detta på ett tydligt, transparent och planerat sätt har styrelsen beslutat om en kommunikationsstrategi för redaktionen att förhålla sig till i sin kommunikationsplan.
Varför är det så viktigt att kartlägga det flytande kulturarvet – och vilken typ av kunskap saknas idag?
– Nästa område är en kartläggning av det flytande kulturarvet. Ska vi kunna påverka politiken och få till stånd ett ökat stöd, måste vi ha kunskapsbaserat underlag. I dag har våra medlemsorganisationer en bra överblick över hur det det faktiskt ser ut inom ramen för sin verksamhet – hur många båtar som finns, vilka typer, vilket skick de är i. Den här kunskapen är avgörande för framtida bevarandeinsatser. I dialogen med politiken och ansvariga myndigheter behövs dock en bredare och till del djupare kunskap.
Ett tredje initiativ är en modell för klassificering.
Varför behövs en klassificeringsmodell för det flytande kulturarvet – och hur kan den användas för att påverka framtida stöd och regelverk?
– Vi anser att vissa unika båtar och fartyg bör omfattas av statligt skydd och särskilt stöd, andra kan behöva visst stöd – och vissa kanske bara kräver uppföljning. Ska vi t.ex. kunna argumentera för ROT-avdrag eller sänkt moms för vissa verksamheter, måste vi tydliggöra vilka kriterier som ska gälla.
Dans erfarenhet från myndigheter och regeringskansli gör honom väl medveten om hur komplex förändring och utvecklingen av regelverk och förordningar fungerar – vilket leder till ytterligare ett prioriterat område: kompetensförsörjning.

Hur allvarligt är läget när det gäller framtidens båtbyggare och hantverkare – och vad riskerar vi att förlora om inget görs?
– Utan satsningar på utbildning och kunskapsöverföring riskerar vi att stå utan båtbyggare och skeppstimmermän om bara några år. Det handlar inte bara om att bevara fartyg, utan också om hur vi bygger, underhåller och seglar dem i framtiden. Det är mycket oroande, och vi måste agera nu för att säkra att kunskapen och kulturen inte går förlorad, säger han med eftertryck.
Det är uppenbart att BHRF:s styrelse har ett omfattande arbete framför sig. Ett långsiktigt, tålmodigt engagemang kommer att krävas.
Hur kan medlemsorganisationerna tillsammans påverka politiken – och varför är ett riksperspektiv så viktigt i det här arbetet?
– Nyckeln till framgång är samordning och samverkan. Om våra medlemsorganisationer, med all sin kunskap och erfarenhet, drar åt samma håll kan vi påverka politiken och få till stånd nödvändiga skydd och stöd – för ett levande, bevarat och brukat flytande kulturarv. Det är viktigt att ha ett riksperspektiv i detta arbete, Sverige har en lång kust och arbetet behöver omfatta även organisationer längs hela kusten men även våra inlandsfarvatten. Internationellt kan vi hämta inspiration och samverkan från framförallt inom övriga Norden, Europa betonar Dan Thorell.
Vad är syftet med det nya Nationella Båthistoriska rådet – och hur kommer det att stärka förbundets arbete?
– I det dagliga är det viktigt att ha tillgång till medlemsföreningarnas kunskap och synpunkter. BHRF:s utvecklingsplan omfattar därför också inrättandet av ett Nationellt Båthistorisk tråd. Rådet består av samtliga organisationers ordföranden eller den som dom utser. Det gör att BHRF kan hantera remisser eller andra beslutsärendet snabbare och med stor träffsäkerhet.
Det är en omfattande plan ni har lagt fram. Om du skulle sammanfatta för våra läsare – vad är BHRF:s övergripande vision och mål med arbetet?
– Vår vision är tydlig: Det flytande kulturarvet bevaras och utvecklas för framtida generationers kunskap, nytta och nöje – i drift och under renovering. Det innebär att vi vill se ett levande kulturarv som används, vårdas och förs vidare – inte bara visas upp som minnen från förr. Vi inspireras bland annat av Veteranbåtsföreningens motto ”Värna – Vårda – Visa”, som vi tycker fångar kärnan i det vi alla arbetar för. BHRF:s roll är att samordna och driva detta arbete på riksnivå, i nära dialog med våra medlemsorganisationer. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att både kunskapen, hantverket och båtarna lever vidare.
Det är ingen hemlighet att Veteranbåtsföreningen är en viktig samverkanspartner i BHRF samverkan som har haft en viktig roll inom flera utvecklingsområden genom åren.
Kan du nämna några exempel?
– Vi har samarbetat i många år, bland annat i frågor om miljövänliga bottenfärger (Skrovmålet), en ny båtförsäkring tillsammans med Svenska Sjö, och inte minst kring Classic Boat Show. Vi hoppas på ett fortsatt gott samarbete, avslutar Dan Thorell.
Utvecklingen inom BHRF och genomförandet av den nya utvecklingsplanen kommer att påverka många – inte minst Veteranbåtsföreningens medlemmar. Därför kommer Veteranbåten att följa BHRF:s fortsatta arbete med stort intresse.
Martin Prieto Beaulieu, Redaktör, Veteranbåten
Fakta om Dan Thorell

Titel:
Förbundsordförande i BHRF
Bakgrund:
Pensionerad Kustbevakningsdirektör med 45 års erfarenhet av maritim verksamhet nationellt och internationellt i politiskt styrda organisationer.
Dan ingick i Kustbevakningens ledningsgrupp 1997 – 2017 med avbrott som senior rådgivare i Regeringskansliet, Försvarsdepartementet 2006 – 2007, och har haft ledande roller i utvecklingen av kustbevakning/Kustbevakningsfunktioner nationellt och internationellt bl.a. som ordförande i Sveriges nationella sjöövervakningsråd med ansvar för samordning av de civila myndigheternas behov av sjöövervakning och sjöinformation, totalt 12 myndigheter.
Internationellt:
Dan har medverkat som svensk representant/ledare i utvalda projekt, i uppbyggnaden av maritim kapacitet inom EU:s myndigheter och organ samt EU:s stödprojekt i Baltikum, Somalia och Västra Balkan. Han har också varit Svensk delegat i olika samarbeten inom miljöövervaknings- och miljöräddningstjänstområdet i Östersjön (HELCOM), Nordsjön (Bonn agreement), Nordisk samverkan (Köpenhamnsavtalet), International Maritime Organisation (IMO) och Arktiska Rådet.
Svensk delegat (och ordförande när Sverige var ordförandeland) avseende såväl bilateral som multilateral Kustbevakningssamverkan i Norden, Östersjön, Nordostatlanten, Europa och Arktis
Ideellt:
- Initiativtagare och ordförande i Marinens Ungdomsmusikkår 2002 – 2006
- Ordförande i Carlscrona Veteranbåtar 2019 – 2025
- Ledamot i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtars styrelse, pågående
- Ledamot i Motor Yacht Society styrelse (Sektionsordförande i MYS-Historic och MYS-Classic), pågående
I BHRF:
Tillsatt som ordförande 2024 med uppdrag att intensifiera den nystart som BHRF genomför. Dessförinnan styrelseledamot 2023 – 2024
Denna artikel publicerades tidigare i Veteranbåtsföreningens medlemstidning Veteranbåten Nr 2-2025.
